Bio

Foto: Renate Beense

Anna van der Kruis (Heeze, 1981) is in 2003 afgestudeerd aan de schrijfopleiding van de HKU en was van 2009 t/m 2012 als toneelschrijver opgenomen in De Collectie van Productiehuis Brabant. Vanaf 2011 organiseerde zij met De zon schijnt niet in uw TV een podium voor haar eigen werk.

Haar debuutroman verscheen bij Uitgeverij Orlando en werd genomineerd voor De Bronzen Uil 2022. 821 mensen die er ook toe doen is een aaneenschakeling van portretten. Mensen die hun zwaarte dapper dragen, die niet van koude kroketten houden, die in hun eentje door de regen fietsen en die besluiten dat het mooi is geweest, op een vliegtuig stappen of hun middelvinger opsteken. Die keuzes maken of dat op zijn minst proberen, elk op hun eigen manier.

Anna groeide op buiten de bebouwde kom van Heeze. Haar moeder was doktersassistente, haar vader grafisch vormgever en fotograaf. In 1998 ging Anna op kamers in Utrecht. Ze was zeventien jaar en klaar voor de kunstacademie.

In 2011 trouwde ze met countrysoulrock’nblues’abilly-dj, muziekredacteur en pr-man Dirk Verhoeven. Ambtenaar van dienst; Judge Enrie Sparks. Plaats van handeling: Paris Texas, USA. In 2016 werd, in hun woning aan de Merwedekade, hun gezin uitgebreid met een zoon.

Anna ontwikkelt en geeft cursussen nieuwe kunstkritiek voor Domein voor Kunstkritiek en publiceert regelmatig op Shortreads.nl. Daarnaast schrijft ze in opdracht portretten.

Ze zoomt vaak in op hedendaagse symbolen, zoals smartphones en sashimi. Maar uiteindelijk gaan haar verhalen over universele thema’s: vriendschap, afscheid, eenzaamheid.

Of, in de woorden van goede vriend en oud-HKU-klasgenoot Dirk van Pelt “Jij schrijft gewoon foto’s.”

Opleiding:
2017-2018 – UU, Leiderschap in Cultuur
2002 – Falmouth University, Text and Live Performance
1998-2003 – HKU, Writing for Performance

Palmares:
2022 – Bronzen Uil, beste Nederlandstalig debuut (nominatie).
2015 – Theater Tekst Talent Stipendium.
2011 – Troffel (Dioraphte Stimuleringsprijs).
2009 – Delta Shorts competitie, Film by the Sea (nominatie).
2007 – NCA Theatercircuit (geslecteerd).
2006 – Prix Europa, radiodrama (nominatie).

Op andere websites:
SHORTREADS
821_mensen – Instagram
Dicht bij Anna – Instagram
Domein voor Kunstkritiek
VVL Theaterteskten
Linkedin

CV:
ANNA

Pers en lezersreacties:
“De schrijfster en de actrice hebben de triestigheid zo sober vertaald, dat het zowaar een licht bemoedigend mededogen oproept.”

TROUW
Toen we nog deden alsof de snelweg een rivier was

“Anna van der Kruis is een talent om in de gaten te houden. Haar schrijfstijl is licht en filosofisch.”

“De blues, dat zijn niet de blues van het diepe zuiden alleen. Ook de gemiddelde sterveling, zwart of wit, kent zijn blues. Toneelschrijver Anna van der Kruis schrijft aan een reeks die zij blues in boxes noemt, korte, intieme variaties op eenzaamheid.”

NRC Handelsblad
blues in boxes nr. 02/12

“Dit is een boek zoals ik graag lees. Zorgvuldig schrijven vraagt zorgvuldig lezen. Niets staat er zomaar. Het is een labyrint met onverwachte doorkijkjes en sluipwegen. Zoals een polaroidfoto zich ontwikkelt, zo komt al lezend een hele wereld tot stand.

Het noodlot wordt eerder met verbazing geobserveerd dan met veel vertoon beleefd. De moed erin houden, dat is wat deze mensen dan maar doen. De moed erin houden, met meer dan dat kan een schrijver je eigenlijk niet helpen.”

Spinvis
821 mensen die er ook toe doen

Ik heb dit boek vastgenomen en op minder dan een dag uitgelezen en dat gebeurt me bijna nooit! … De verschillende verhaallijnen lopen in elkaar over, maar hoe verder je komt, hoe meer van der Kruis weet te begeesteren. Ze schetst als geen ander een wirwar aan levens door elkaar en maakt de zwaarte die mensen meetorsen op een mooie manier heel tastbaar.

lezersjury Bronzen Uil
821 mensen die er ook toe doen