Bio

Anna van der Kruis (1981) is in 2003 afgestudeerd aan de schrijfopleiding van de HKU en was van 2009 t/m 2012 als toneelschrijver opgenomen in De Collectie van Productiehuis Brabant. Vanaf 2011 organiseerde zij met De zon schijnt niet in uw TV een podium voor haar eigen werk.

Anna groeide op buiten de bebouwde kom van Heeze. Haar moeder was doktersassistente, haar vader grafisch vormgever en fotograaf. In 1998 ging Anna op kamers in Utrecht. Ze was zeventien jaar en klaar voor de kunstacademie.

In 2011 trouwde Anna met countrysoulrock’nblues’abilly-dj, muziekredacteur en pr-man Dirk Verhoeven. Ambtenaar van dienst; Judge Enrie Sparks. Plaats van handeling: Paris Texas, USA. In 2016 werd, in hun woning aan de Merwedekade, hun gezin uitgebreid met een zoon.

Na haar afstuderen schreef Anna bij het Gasthuis, het huidige Frascati, 52xafscheid. Een intuïtief en fragmentarisch werk dat gespeeld kan worden door twee of tweeënvijftig spelers. Deze tekst wordt veelvuldig opgevoerd door amateurs. De term ‘echtanna’ ontstond rond 2006, toen Anna samen met haar vader haar eerste website maakte.

In 2010 ging op Theaterfestival Boulevard Toen we nog deden alsof de snelweg een rivier was in première. Een samenwerking met Eva Schram. In 2011 wonnen Anna en Eva de Dioraphte Stimuleringsprijs voor hun plan Een dieptriest Tochtje.

In 2012 hield Productiehuis Brabant op te bestaan en startte Anna de productie van haar serie blues in boxes. Intieme variaties op eenzaamheid. Korte voorstellingen van twintig minuten in een zeecontainer. In 2015 ontving ze voor het schrijven hieraan het Theater Tekst Talent Stipendium.

Van 2016-2018 ontwikkelde Anna in samenwerking met Theaterfestival Boulevard Dicht bij Anna. Een één op één nagesprek met festivalbezoekers. Hongerig naar een andere vorm van contact met haar publiek. In 2018 sloot Anna zich aan bij Domein voor Kunstkritiek.

Naast theater schrijft Anna proza. Het liefst op basis van interviews. Ze zoomt in op hedendaagse symbolen, zoals smartphones en sashimi. Maar uiteindelijk gaan haar verhalen over universele thema’s: vriendschap, afscheid, eenzaamheid.

Of, in de woorden van goede vriend en inspirator Dirk van Pelt “Jij schrijft gewoon foto’s.”

Opleiding:
2017-2018 – UU, Leiderschap in Cultuur
2002 – Falmouth University, Text and Live Performance
1998-2003 – HKU, Writing for Performance

Palmares:
2015 – Theater Tekst Talent Stipendium.
2011 – Dioraphte Stimuleringsprijs.
2009 – Delta Shorts competitie, Film by the Sea (nominatie).
2007 – NCA Theatercircuit (geslecteerd).
2006 – Prix Europa, radiodrama (nominatie).

Op andere websites:
SHORTREADS
Domein voor Kunstkritiek
Dicht bij Anna – Instagram
VVL Theaterteskten
Linkedin

CV:
ANNA1020

“De schrijfster en de actrice hebben de triestigheid zo sober vertaald, dat het zowaar een licht bemoedigend mededogen oproept.”

TROUW
Toen we nog deden alsof de snelweg een rivier was

“Anna van der Kruis is een talent om in de gaten te houden. Haar schrijfstijl is licht en filosofisch.”

“De blues, dat zijn niet de blues van het diepe zuiden alleen. Ook de gemiddelde sterveling, zwart of wit, kent zijn blues. Toneelschrijver Anna van der Kruis schrijft aan een reeks die zij blues in boxes noemt, korte, intieme variaties op eenzaamheid.”

NRC Handelsblad
blues in boxes nr. 02/12