Meer Over Onze Vader

Anna van der Kruis, 4 maart 2016

‘Waar iemand doodgaat, is gemis, zo ook hier. In Over onze vader is echter niemand zielig.’ Aldus Else Kemps op 8weekly (****1/2)

Zelf schreef ik op social media dit: Over de zaalpremière van Over Onze Vader en hoe het komt dat ik daarover het afgelopen half jaar nogal stil was.

Een kleine voorgeschiedenis
De laatste voorstelling die ik zag van Jens van Daele voor Over Onze Vader was About Lucian. Ik was daarvan onder de indruk. Het was toegankelijk en geestig, maar er was ook sprake van een continue onderspanning. Ik was geraakt door het gevoel waarmee ik na afloop de zaal uitliep. Ik was emotioneel, zonder dat ik er de vinger op kon leggen hoe of waarom. Normaal zou ik dat wellicht gekmakend vinden – maar in dit geval niet. Er was iets met me gebeurd dat ik niet kon uitleggen.

De werkvorm
Chemie, incasseringsvermogen en onderling plezier. Nieuwsgierigheid naar elkaar, een continue uitwisseling en ruimte voor ieders rol. Dat zijn volgens mij de basisingrediënten voor een collectieve werkvorm. Ontbreekt dit, en dat gebeurt soms in een proces, dan kan een collectief kwetsbaar en onveilig zijn. Helaas heb ik dit op persoonlijk vlak gevoeld.

De zaal
In de aanloop naar Oerol 2015 heb ik op het world wide web vaak over Over Onze Vader bericht. Vandaag is de zaalpremière. Daar over was ik behoorlijk stil. Dat komt, omdat ik sinds oktober 2015 een zwijgend lid van het team ben. Ik gaf het collectief alle tekst die ik in ’14 en ’15 met ontzettend veel liefde en plezier verzameld, verwerkt en soms ook verworpen heb. (Nogmaals dank voor de fijne, heldere dramaturgie Eve Hopkins / GO!)

Carte blanche
Ik ga, zoals de rest van het publiek, volledig zonder voorinfomatie de zaal in vanavond. En eerlijk gezegd: ik heb daar zin in! Mocht je nou twijfelen of je mij daar over aan kan spreken? Gewoon doen. Ik vind het spannend, maar ik ben ook trots, op wat ik wel kon doen voor deze productie. En dat ik dat durfde: die ene stap terug.

Long story short
Toi toi toi Jens en neefje, Richard, Eva, Patricia, mannen van de techniek. Ben ontzettend benieuwd wat jullie gevonden hebben. En duim dat het mij van mijn sokken blaast.

De hele recensie op 8weekly lezen? Dat kan hier. Zelf gaan zien hoe Over Onze Vader is geworden? Dan kan in ongeveer heel Nederland (en eenmalig in Antwerpen). Kijk maar hier.

Kan ik het aanraden?
Ja, volmondig! Over Onze Vader is humoristisch, sentimenteel, in your face en soms op het schaamteloze af persoonlijk, maar ook waanzinnig mooi gedanst en fijn van taal. Met af en toe een snufje HBO familiedrama of Griekse tragedie. Een mooie kennismaking met het werk van Jens van Daele, maar ook met dat van alle overige cast- en crewleden. Waaronder bovengetekende.

 

Reacties

Geen reacties..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*