Hard//Hoofd en Podcastfestival

Anna van der Kruis, 7 april 2023

Toen ze begin twintig waren, kochten mijn ouders een huis op nog geen kilometer afstand van de boerderij waar mijn vader geboren werd. De boerderij lag naast een oud kerkhof. Rond de gietijzeren hekken lagen schedels uit graven die geruimd waren, daar voetbalde hij mee.

De straat voor het huis was een zandweg. En als er op het erf een varken geslacht werd, kreeg het kind dat als eerste zijn neus tussen de billen van het dier durfde te steken de blaas. Dat wilde je, want daarvan kon je een bal of een muziekinstrument maken.

Achter het huis bouwden mijn ouders een atelier en daar bracht mijn vader zijn dagen door. Hij bewerkte foto’s. Maakte muziek. Ik zat er ook, later, achter onze eerste Apple computer. Een 128K. Stuurde er faxen naar mijn eerste verkering.

Internet bestond nog niet, maar de technologie ontwikkelde zich snel. Ik liep in minder dan een kwartier naar de boerderij van mijn opa en oma.Voor Hard//Hoofd schreef ik een essay over hoe de podcast Dolly Parton’s America mij niet alleen een heleboel leerde over Dolly Parton en de vader van podcastmaker Jad Abumrad, maar ook over mijn eigen vader.

Illustratie: Sterre Kranenburg.

In augustus 2022 organiseerde ik samen met het Podcastnetwerk en Domein voor Kunstkritiek The Caster & The Critic: een driedaagse summerschool voor alumni en studenten van de HKU Writing for performance. Ik mocht deze summerschool begeleiden samen met essayist en filmcriticus Basje Boer.

Hier kan je luisteren naar het panelgesprek, dat plaatsvond op het Podcastfestival op 18 december in de bieb op ‘t Neude in Utrecht. Waar 3e jaars Jasmijn Kenselaar en alumna Julia de Dreu hun essays voorlazen en waar we het publiek, waaronder journalist en podcastmaker Elja Looijestein, uitnodigden om samen met ons te reflecteren. Moderatie: Mina Etemad.

The Caster & The Critic werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Lira Fonds en de Gemeente Utrecht. Ben je ook geïnteresseerd in podcastkritiek? Wil je meedenken of -schrijven? Mail ons dan via samenwerken [at] domeinvoorkunstkritiek.nl, laat hieronder een berichtje achter, of stuur me een PM.

Reacties

Geen reacties..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*