821 mensen: het audioboek

Anna van der Kruis, 18 juni 2024

Logica
De de interne logica van mijn debuutroman klopt. Dat voelde ik toen ik het schreef en ook weer toen ik het voorlas.

Ik kreeg het terug van UMastering/Lennart Haman die het opnam en masterde. Van Anne Lichthart die me coachte tijdens het lezen en de opnamen “ontsmakte” (mijn oren zijn stuk, ik hoorde niet wat ze bedoelde) en monteerde: de muziek van Mathijs Leeuwis eronder zette. Beiden vonden het fijn er tijdens het werken naar te luisteren.

Er zit schoonheid in het ritme, de opeenvolging, de montage. Soms verrast het. Vaker “klopt het”, intu├»tief.

Schrijftechnieken
Omdat ik veel voel, me vaak op het idiote af inleef, heb ik een aantal schrijftechnieken ingezet. De derde persoon enkelvoud. De voltooid verleden tijd. Het ontbreken van personagenamen. Het fragmentarische karakter (het ontbreken van een plot dat houvast geeft). Ingrepen die mij helpen om niet een bepaalde afstand te bewaren.

Ik hoop dat het horen van mijn stem je helpt als je dit soort literaire wetmatigheden juist nodig hebt om intimiteit te ervaren, om dichterbij te komen, je in te leven in werelden die niet van jou zijn. Dat het horen van mijn stem, de emotie die eronder zit, wat dat betreft iets openbreekt.

Bladspiegel
In de papieren uitgave is veel aandacht besteed aan de bladspiegel. Niet alleen de woorden die er staan, maar ook die er niet staan – het regelwit, de ruimte ertussen.

Ik houd van dit soort ruimte als ik lees. Van de aannames die ik kan doen, de associaties die ik heb, de verbanden die ik mag leggen. Ik houd ervan me over te geven aan wat er tussen mij en de woorden in een boek gebeurt, in mijn hoofd en lijf: zoals wanneer ik naar dans kijk, of muziek luister.

In audio heb je als lezer die “regie” niet. Ik ben er trots op hoe het is gelukt de bladspiegel, de opmaak van de tekst, in klank te vertalen.

Houvast
De drie muziekstukken van Mathijs geven houvast en focus, maar ook permissie om weg te dromen, ergens in te blijven haken, het zachter te maken. Ze werden, net als het regelwit, een extra personage.

Ongelofelijk trots dat deze 134(!) fragmenten nu via Papieren Helden de wereld in gaan. Een eigen leven gaan leiden.

Credits
Tekst & stem: Anna van der Kruis
Muziek: Mathijs Leeuwis
Opname & mixage: Umastering, Lennart Haman
Regie & montage: Anne Lichthart
Productie: Anna van der Kruis en Anne Lichthart

Papieren Helden is een literair magazine en een modern mecenaat – wil je met enige onregelmatigheid nieuwe schrijvers ontdekken en hen daarmee ook nog steunen? Dat kan. Vanaf 5 euro per maand.

De papieren uitgave van 821 mensen die er ook toe doen werd in 2022 uitgegeven door Uitgeverij Orlando
Redactie: Jelte Nieuwenhuis
Graphic design: Else van Wulfften Palthe

Het audioboek kwam tot stand via de impulsregeling startende literaire makers van het Nederlands Letterenfonds

Reacties

Geen reacties..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*