Begeleiding

Ik begeleid schrijvers, muzikanten en choreografen bij het schrijven van nieuwe teksten. Bij het zoeken naar een vorm die past bij wat je wilt zeggen en het aangaan van persoonlijk contact met je publiek.

Wil je ook door mij begeleid worden, vul dan het formulier in op de contactpagina of stuur me een PB.

NU, Eva van Pelt
2019-nu

Eva over Anna:
Als muzikant ben ik al lange tijd op zoek naar een ander soort contact met mijn publiek dan tijdens een concert gebruikelijk is. Op vragen als ‘Waarom dan?’, kon ik nooit een helder antwoord geven.

Na, in onze eerste sessie, drie uur lang een chaotische woorden-brij op haar te hebben afgevuurd, kreeg ik van Anna een bestand van 3 A4’tjes opgestuurd met al mijn antwoorden, vakkundig door haar gedestilleerd. Concreet doch poëtisch en helemaal raak.

Ik vroeg Anna in 2019 om me te begeleiden op de weg mijn project HIER, waarin ik concerten voor telkens één persoon speelde, naar NU: een nieuwe concertvorm voor een groep publiek maximaal 100 mensen, waarin een ander soort contact centraal staat.

Ik vroeg haar omdat haar werk als schrijver en maker mij raakte, omdat ik het gevoel had dat we naar dezelfde intimiteit zochten, en omdat ik het gevoel had dat het zou kloppen. Dat deed het ook. Onze gesprekken voelen veilig en vooral dichtbij. Ze maken los wat vast zit, zien alles, en brengen mij in beweging.

De gesprekken met Anna hebben de gewoonte ontwikkeld de soms blinde of ogenschijnlijk willekeurige noodzaak in mijn hoofd te ontrafelen tot een volslagen heldere kern. Waaruit allerlei volslagen kloppende keuzes kunnen ontstaan.

Vragen als ‘Hoe vertaal je gevonden waardes als intimiteit, contact en zichtbaarheid’, ‘Wat wil je geven?’, ‘Wat vraag dit van jou en de mensen met wie je het podium deelt?’, ‘Hoe bescherm je jezelf?’, ‘Wat kun je loslaten?’, passeerden de revue zo vaak en in zoveel vormen als nodig was om tot een geïnternaliseerd antwoord te komen dat zich blijft ontwikkelen terwijl ik me ontwikkel.

Anna heeft ervaring en kennis op zak maar werkt intuïtief, en voelt daarbij feilloos aan waar de noodzaak zit. Ze helpt mij van ongestuurde noodzaak naar heldere kern, van kern naar kloppend concept, en van concept naar concrete vorm.

We hebben even gezocht naar hoe die begeleiding te noemen, op een flyer, of in gesprekken met anderen over onze samenwerking. Is Anna coach, concept-ontwikkelaar, regisseur, kern-bewaker, dramaturg, sparringpartner, spiegel? Zij is al die dingen een beetje, maar boven alles is zij Anna van der Kruis en daarmee precies bij wie ik moest zijn.

DANS&DURF
2017-nu

Ingrid de Rond:
Ik ben blij verrast door de hoeveelheid focus die er was. Een heel uur voor jouw tekst! Wat een cadeautje. Ik ben ook blij met de opdrachten die wij aangereikt kregen, omdat ze een kader boden (het is soms zo moeilijk als alles kan) maar tegelijkertijd ook vrijheid lieten voor eigen ideeën.

Elske van Lonkhuyzen:
Het voegde heel veel toe dat Anna het voorstelrondje en de uitkomst van onze free writing aan het begin, bleef koppelen aan onze teksten. Dat maakte dat ik me erg gezien voelde en dat de feedback aankwam.

Ilona Roesli:
Fijn dat Anna zich zo kwetsbaar opstelde, waardoor ik er zelf ook steeds meer uit wilde halen.

Iris Blaak:
De klas voldeed niet alleen aan mijn verwachtingen, maar overtrof ze ook, ja! De feedback was erg zorgvuldig en grondig. Opdrachten waren helder afgebakend, maar nooit beperkend. En er werd ruimte gecreëerd voor iedereen, om buiten de eigen schrijf-comfortzone te treden.