Eigen stichting

In 2003 studeerde ik af aan de schrijfopleiding van de HKU als toneelschrijver. Ik begon te werken onder de naam Echtanna.

Van 2009 t/m 2012 werd ik opgenomen in De Collectie van Productiehuis Brabant. Daar vond ik een welkome ondersteuning als theatermaker. Letterlijk, er werkten vijf man achter de schermen. En inhoudelijk: ik werd uitgedaagd om productie- en samenwerkingsmogelijkheden niet de kern van mijn projecten te laten zijn, maar om te focussen op mijn eigen authenticiteit. Mijn schrijven.

Na de ontmanteling van Productiehuis Brabant – in de tijd dat Halbe ons cultuurbeleid bepaalde en de productiehuizen door zijn kabinet overbodig geacht werden – stond ik, iets te vlot, op straat. Omdat ik de smaak te pakken had, zette ik door.

Ik richtte mijn eigen stichting op en noemde die De zon schijnt niet in uw TV. Ik schreef, produceerde en financierde mijn eigen voorstellingen op oa. Theaterfestival Boulevard, Festival Onderstroom en Winters Binnen.

Kester Freriks in NRC Handelsblad over blues in boxes nr. 02/12 (2013):

“Het festivalplein in het hart van Den Bosch biedt plaats aan de kleine, nieuwe voorstellingen van Boulevard, vergelijkbaar met de containervoorstellingen tijdens Over het IJ-festival of Atelier Oerol op Terschelling. Anna van der Kruis is een talent om in de gaten te houden. Haar schrijfstijl is licht en filosofisch.”

“De blues, dat zijn niet de blues van het diepe zuiden alleen. Ook de gemiddelde sterveling, zwart of blank, kent zijn blues. Toneelschrijfster Anna van der Kruis schrijft aan een reeks die zij blues in boxes noemt, korte, intieme variaties op eenzaamheid.”